Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může Rusko zastavit Ameriku na Blízkém Východě ?

Překvapivý diplomatický úspěch Ruska ohledně momentálního řešení situace v Sýrii, kterými V. Putin „vyrazil“ z ruky - alespoň na určitou dobu - „intervenční“ iniciativu B. Obamy a jeho spojenců lze považovat bezesporu za velký diplomatický úspěch Ruska, který legitimizuje návrat Ruska na respektovanou pozici důležité globální mocnosti.

Nicméně tato iniciativa není poslední iniciativou Ruska, a zdá se, že Rusko se z mnohem větší vážností než například Čína či jakákoli jiná mocnost pokusí zastavit postup Ameriky na blízkém východě a přejít zde do diplomatické „protiofenzívy“ vůči Americké koncepci „nového blízkého východu“.

 O této skutečnosti svědčí bezprostředně po diplomatickém úspěchu Ruska ohledně Sýrie další nová iniciativa Ruska při jednání s Íránem (více zde: http://www.inosmi.ru/world/20130912/212879029.html) ve snaze zablokovat další postup Spojených Států, které se jen tak lehce „intervenčního“ scénáře nevzdají.

 Ostatně Rusku zde jde o hodně, nejen o to, že pádem současného režimu v Sýrii by Rusko ztratilo strategicky velmi důležitý opěrný bod pro svůj přístup do středomoří (trvalá přítomnost Ruské flotily u břehů Sýrie) ale především – vítězství Ameriky na „blízkém východě“ pro Rusko znamená,   že se dříve či později ocitne v „obklíčení“ a „izolaci“ z jihu (Kavkaz, střední Asie) ze strany USA a jejich spojenců na blízkém východě.

O hodně zde jde ale i Americe, pokud se podaří Rusku „mocenský comeback“ na blízkém východě,  ocitne se v troskách celá blízkovýchodní strategie Ameriky  která počítá s dalším postupem na Írán, na střední východ a do střední Asie, a která úzce souvisí i s Americkým plánem nové eurasijské hegemonie prostřednictvím ovládnutí islámského světa.

Jaké zde má Rusko šance, může být ambiciózní postup Ruska o zastavení Ameriky na blízkém východě úspěšný ?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět.

 Na první pohled má zde Amerika silné pozice – je zde krytá důležitými Spojenci Tureckem, Izraelem a Saudskou Arábií a pokud by se Amerika rozhodla hrát „vabank“ a použít při svém dalším postupu agresivní „silový scénář“ Rusko by pravděpodobně muselo ustoupit.

Na druhou stranu by si tím však Amerika vytvořila „globální protiamerickou opozici“ a mohla by se zcela diplomaticky izolovat na světové scéně a definitivně ztratit vlastní kredit a získat pověst „globálního agresora“ odsouzeného k trvalým konfliktům s ostatním světem. Zkrátka pro Ameriku je nutné její hegemonní ambice zaonačit tak, aby „vypadaly hezky“ k čemuž se spíše hodí osvědčená kombinace „politických technologií“ a silového postupu (zásah proti „zlým agresorům“ a podpora demokracie a „hodných islamistů“) kterým budou tleskat světová média.

Nicméně, tato koncepce, která ještě „prošla“ v Lýbii a uplatnila se při revolucích „arabského jara“ a měla být součástí „image“ nové „globální multikulturní“ Ameriky se začala zadrhávat, a tzv. „globální veřejnost“-  kterou se tak rádi oháněli američtí stratégové – to zcela správně vyhodnotila jako pouhou variaci na „militantní anglosaský Bushismus“ který se Amerika snažila zahladit do „soft intervencionismu“. Pro Ameriku na blízkém východě nastal problém a naopak se tímto otevřel pro jiné globální aktéry a Rusko toho velmi chytře a rychle strategicky využilo.

Může se tedy Rusko stát novým hráčem na blízkém východě a upevnit zde svoje pozice? Zdá se, že ano, navzdory pozici Ameriky jsou zde „mezery“ které Rusko může využít. Vedle již zmíněného průlomu ohledně Sýrie a nových jednání s Íránem se zde otevírají pro Rusko další možnosti:

Jednou z nich je například Egypt, kterému se podařilo zbavit se Amerikou prosazovaného „islámského bratrstva“ a navázání vztahu s Ruskem je jednou z variant nové Egyptské vlády. Ostatně portréty Ruského prezidenta V. Putina se objevovali na nedávných Egyptských demonstracích proti „islámskému bratrstvu“.

Dále se zde pro Rusko v dlouhodobé perspektivě překvapivě otevírá cesta k Turecku – na první pohled hlavní opoře USA na „blízkém východě“, kde ale není do budoucna pro Ameriku podpora Turecka jistá.

Turecký premiér Erdogan sice prozatím podporuje Americká vojenská dobrodružství na blízkém východě, ale na druhé straně rozehrává i jiné „karty“. Právě Erdogan přišel s iniciativou aby se Turecko připojilo k Šanghajské organizaci spolupráce – která má ambice stát se protiváhou NATO a která sdružuje hlavní oponenty USA – Rusko a Čínu a ke které se v budoucnosti možná přidá Indie i Írán (obě země zde mají status pozorovatelů). Nehledě na to, že Turecko je členem NATO, tak Erdoganovi se podařilo s Šanghajskou organizací uzavřít v Dubnu tohoto roku dohodu o spolupráci.  Za motivem Erdogana a jeho „multivektorové“ politiky je možná snaha v budoucnosti vyvázat Turecko s vlivu Spojených Států, jelikož Erdoganova koncepce neoosmanismu, jakkoli lze spekulovat o její reálnosti má podstatně větší ambice než být stále pod „kuratelou“ Ameriky, a to bez ohledu na to, že Erdogan prozatím své „protiamerické“ oponenty perzekuuje.

V souvislosti s Tureckem je nutné zmínit i méně známá důležitá fakta. Nejenže Turecká veřejnost masově protestuje proti zásahu v Sýrii, ale existuje zde nezanedbatelná část společnosti, která odmítá jak westernizaci, tak islamizaci jako nástroj západní potažmo Americké hegemonie.

Na základě této teze se v Turecku rozvinulo hnutí „Tureckého Eurasianismu“ které sdružuje intelektuály, akademiky i některé armádní činitelé, kteří prosazují cestu Turecka nezávislou na západu i islamizmu, a místo toho prosazují spolupráci s „Eurasijskými mocnostmi“ – část z nich aktivně podporuje spolupráci právě s Ruskem,  v rámci Ruského projektu „mezinárodního eurasijského hnutí“ vedeného A.Duginem.

Rusku se tak otevírají na blízkém východě nezanedbatelné šance.  Nakolik jich Rusko dokáže využít a nakolik se stanou realitou ukáže čas, ale již nyní je jasné že „Rusko se nedá“, a že ačkoli se stále potýká s mnoha problémy, tak situace naznačuje, že pro Spojené státy bojující o globální hegemonii se Rusko stane závažným soupeřem.

Autor: Jan Miklas | čtvrtek 12.9.2013 22:44 | karma článku: 13,99 | přečteno: 778x
  • Další články autora

Jan Miklas

Setkání s „Nočními vlky“ v Praze

Šel jsem přivítat motorkářskou skupinu „Noční vlci“ kteří 5. Května přijeli do Prahy aby se zde 6. Května poklonily památce Krasnoarmějců na Olšanských hřbitovech

7.5.2015 v 16:00 | Karma: 36,93 | Přečteno: 1875x | Diskuse| Politika

Jan Miklas

Vítání konvoje – aneb „vrtěti psem“

V souvislosti s příjezdem amerických „dragounů“ do Česka média spustili porci frenetické propagandy, za kterou by se ani Goebbels nemusel stydět. Kdyby tam nebyla hořká pachut tradičního českého patolízalství politických, kulturních i mediálních elit, bylo by to až legrační. Médiím se z prosté zvědavosti lidí, kteří se přišli podívat na vojenskou techniku a pro které vítání konvoje byla především atrakce, podařilo udělat monstrózní propagandistickou akci jak „Češi ukázali svoje postoje podporující NATO a USA“, což ale ve skutečnosti 80-90% lidí kteří se přišli podívat na konvoj je naprosto jedno, protože za jakékoli jiné politické konstelace bude pro tyto lidi ukázka jakékoli jiné vojenské techniky a doprovodných akcí zajímavá. Nicméně do tendenční jasně jednostranné propagandy našich médií, tito lidé zapadli skvěle. Připomíná to tak film „vrtěti psem“ aneb jak vytvořit virtuální realitu. Ale vezměme to popořadě:

31.3.2015 v 22:15 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Politika

Jan Miklas

Je islám hrozba, nebo si západ sám vytvořil nepřítele ?

V současné době zesílila různá protiislámská hnutí, a iniciativy jak u nás tak v západní Evropě. Tyto iniciativy se nás snaží přesvědčit o ilsámské hrozbě a neslučitelnosti islámu s “našimi hodnotami” . Často tyto iniciativy slouží pro různá populistická a radikálně-pravicová hnutí, které mají své vlastní utilitární motivace jak se svézt na antiislámské vlně. S druhé strany zde máme fanatické multikulturalisty, kteří nás přesvědčují o opaku a snaží se prosadit ještě silnější imigraci z muslimských zemí do Evropy, a poukazují na to, že problém je pouze v xenofobii domácí evropské populace. Oboje dvoje skupiny stojící na opačných pozicích však nejsou schopni vidět a pochopit podstatu problému. Proč například v “multikulturní Evropě” soužití s islámem nefunguje, a například v zemích jako je Rusko, Kazachstán nebo Libanon a donedávna i Lýbie či Sýrie zde soužití s islámem – ať už je zde menšinový či většinový prvek – funguje, aniž by tyto země prosazovali západní teorii multikulturalismu ? Cílem této úvahy bude pobrobněji se podívat na tyto problémy.

1.2.2015 v 16:57 | Karma: 19,49 | Přečteno: 1525x | Diskuse| Společnost

Jan Miklas

Bojují proti Rusku, ale Ruští fašisté jim nesmrdí

O kom je řeč ? O příznivcích „Pražského majdanu“, kteří již od konce Srpna okupují Staroměstské náměstí a každého kdo je kritizuje označují za „kolaboranta“ a „Putinova pohůnka“. Příznivci „Pražského majdanu“ vsadili na mírumilovný image, s dramatickým poukazováním na vlastní „čisté a demokratické“ úmysly a naopak s poukazováním na „nízkost“ a „podlost“ svých odpůrců. Na svých stránkách „Prague maidan blog“ se s oblibou fotí s roztomilými blonďatými dětmi, vyrábějí srdíčka v barvách Ukrajiny, apod., a stále dokola opakují fráze o tom, že jejich spojení (potažmo spojení majdanu a ukrajinských politických elit) s radikální pravicí je pouze „ruská propaganda“.

29.10.2014 v 20:30 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1965x | Diskuse| Politika

Jan Miklas

Předvolební kampaň ve stínu Bandery a pravého sektoru

Při procházce předvolební Prahou jsem narazil na kuriózní plakát kandidáta za TOP 09 do senátu Martina Bursíka, který je vyveden nápadnými černo-červenými barvami s nápisem “Stop Rusku”.

9.10.2014 v 11:25 | Karma: 34,15 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2206x
Politolog se sympatiemi k Rusku. Zajímám se o globální politiku, geopolitiku, Rusko a postsovětský prostor, ale taky o celkové dění i aktuální témata.

Seznam rubrik